מתזונה כללית ועד סיוע מבוסס מזון במצבים רפואיים, למד מה מייחד את התפקידים הללו ומצא את ההתאמה הטובה ביותר שלך.
אם שקלת קריירה בתחום התזונה , סביר להניח שנתקלת בשני כותרים דומים אך שונים – תזונאית ודיאטנית רשומה (RD) .
סביר גם ששמעת את המונחים המשמשים לסירוגין, ולמרות שאולי ההבחנות פחות ברורות ממה שהיו פעם, חשוב להבין את ההבדלים בין דיאטנית לתזונאית.
בהתאם למטרות המקצועיות שלך ולתחומי העניין האישיים שלך, לתפקיד שאתה בוחר למלא תהיה השפעה על ההכשרה והאישורים שאתה צריך כדי להתחיל, ומה אתה יכול לעשות לאחר שתתחיל את הקריירה שלך. מחובות עבודה למקומות עבודה ועד למשכורות, איגוד התזונה האמריקאי עוזר להסביר את ששת ההבדלים העיקריים בין תזונאים ודיאטנים.
ההבדלים בין תזונאים ודיאטנים
הבדלים בפילוסופיה
בעוד ששני התפקידים נקטו יותר ויותר גישה הוליסטית לבריאות, תזונאים לרוב רואים את התרגול שלהם בצורה אינדיבידואלית יותר . תוך התחשבות בסביבות, אורח חיים אינדיבידואלי, גורמים ביוכימיים, בעיות בריאות קיימות כגון PCOS ורעילות הייחודיות לכל לקוח.
מצד שני, לתחום הדיאטה יש לעתים קרובות "גישה מבוססת אוכלוסיה יותר", מסבירה קורין בוש MS, CNS, מנהלת מדעי התזונה והחינוך של איגוד התזונה האמריקאי. במקום להתמקד בעיקר בגורמים בודדים, ניתן לעודד RDs לעקוב אחר פרוטוקולים שנחקרו ומתועדים היטב המיועדים לקבוצות רחבות יותר או לתנאים מסוימים .
לדוגמה, הם עשויים להיצמד יותר להמלצות שנקבעו על ידי ה-USDA בהתבסס על גורמים כמו גיל, מגדר או משקל, או לעקוב אחר הנחיות הטיפול הספציפיות שפורסמו על ידי איגוד הלב האמריקאי או האגודה האמריקאית לסוכרת.
הבדלים בתפקידים
שניהם אנשי מקצוע המשתמשים בגישות מבוססות-מדע ונתונים כדי לעצב תוכניות ארוחות, להמליץ על תוספי מזון, ולהדריך לקוחות לגבי הדרכים שבהן התזונה שלהם משפיעה על הבריאות הכללית. "עם זאת", מסביר בוש, "תזונאים נוטים לפעול בתחום התזונה המותאמת אישית, בעוד ש-RDs נוטים לפעול בתחום הדיאטה".
באנגלית פשוטה, תזונאים מתאימים את השירותים שלהם לאורח החיים, ההיסטוריה הבריאותית והביולוגיה הייחודית של כל לקוח על מנת לייעל את הבריאות, למנוע מחלות ולעמוד ביעדים כגון ביצועי ספורט , ירידה במשקל או תזונה מולדת נכונה. אנשי מקצוע כמו רופאים, כירופרקטורים או עוזרי רופאים עשויים גם להפוך לתזונאים מוסמכים כדרך לשלב כלים נוספים בתחום הבריאות בפרקטיקה העיקרית שלהם.
RDs, לעומת זאת, עובדים באופן הדוק יותר במה שנקרא טיפול תזונתי רפואי עבור אלה עם מחלות או מצבים אחרים, כמו גם מספקים חינוך תזונתי כללי יותר. זה כרוך בביצוע בדיקות, אבחון הפרעות אכילה ועיצוב תוכניות תזונתיות לטיפול במצבים רפואיים כגון סוכרת או מחלות לב. "הרוב המכריע של RDs הם דיאטנים במקצועם", אומר בוש, "לא גם MDs, DOs, CDs, PAs וכו'."
הבדלים ודמיון במקומות עבודה
"עוסקים בתזונה אישית נוטים יותר להתאמן במסגרות קליניות , בעוד שעוסקים בדיאטה נוטים יותר לעבוד במסגרות מוסדיות גדולות כמו אוניברסיטאות, בתי חולים ומוסדות לטיפול ארוך טווח", מסביר בוש.
תזונאים עשויים להימצא לעתים קרובות גם במסגרות מסחריות כגון מרכזי בריאות, מסעדות, חנויות טבע לחיות מחמד אם עובדים עם בעלי חיים וחנויות טבע, בעוד שהטבע הרפואי יותר של דיאטה עשוי להנחות RDs לקראת קריירות במחקר.
לא משנה באיזה תפקיד תבחר לעסוק, יש חפיפה גדולה למקום שבו אתה עשוי לעבוד, וזה תלוי במידה רבה בדרישות של המעסיק הבודד. סביבות עבודה עבור שני התפקידים יכולות לכלול:
- מתקני בריאות , מתן הדרכה תזונתית כחלק מתכנית טיפול, עיצוב ארוחות מתאימות למטופלים ו/או פיקוח על פעולות שירותי מזון כגון רכישה והכנה.
- במסגרות קהילתיות ובריאות הציבור , ללמד את הציבור דרכים לשפר את הבריאות באמצעות אכילה בריאה.
- אוניברסיטאות ומרכזים רפואיים , מדריכים סטודנטים ואנשי רפואה אחרים על המדע שבין תזונה לבריאות .
- מרכזי מחקר ומעבדות , עורכים או מפקחים על ניסויים כדי לתרום לאבולוציה המתמשכת של הידע בתחום התזונה ולפיתוח מתודולוגיות חדשות לשיפור הטיפול.
- מרכזי כושר, ספורט ובריאות , מחנכים את הלקוחות על הקשר בין אוכל, כושר ובריאות ועוזרים להם לבנות הרגלים שיכולים לעזור להם להגיע ליעדים ולשפר את הביצועים. חלק מהמאמנים האישיים הם גם תזונאים מוסמכים.
- בתי ספר, מעונות יום, מתקני כליאה או תאגידים עם קפיטריות פנימיות , עוזרים לפקח על ניהול הצעות התפריט באמצעות תכנון, רכישה והכנה.
- פרקטיקה פרטית , התייעצות עם לקוחות בודדים המעוניינים לשפר את האיזון באורח החיים ולטפל בדאגות ספציפיות כגון ירידה במשקל או משמש כקבלן עבור חברות מזון, מפיצים, בתי ספר לקולינריה ועוד.
- תעשיות אחרות הקשורות למזון כגון מסעדות, יצרנים, חנויות טבע ושירותי משלוח ארוחות , עם חובות שעשויות לכלול יצירת מתכונים, תכנון תפריט, פיתוח מוצרים או רכישה.